Betalingen
Wanneer begin ik met betalen?
Energie in Brabant brengt u vrijwel direct na de totstandkoming van een aansluiting een maandelijks voorschotbedrag in rekening. Dit voorschotbedrag wordt berekend op basis van het door u vermelde jaarverbruik en de bij ons bekende meetgegevens. Wanneer deze bedragen naar uw mening te hoog of te laag zijn, kunt u ons verzoeken deze aan te passen.
Kan ik mijn voorschotbedrag aanpassen?
Ja, u kunt via ons contactformulier of telefonisch een verzoek indienen om het bedrag te verhogen of te verlagen.
Wanneer ontvang ik een (jaar)afrekening?
Een keer per jaar, maar ook als u overstapt naar een andere leverancier of wanneer u verhuist, ontvangt u van uw Energie in Brabant een gespecificeerde rekening. Deze rekening is gebaseerd op uw daadwerkelijke verbruik zoals dit door de meters is gemeten. Wanneer er geen meterstanden bekend zijn, mag Energie in Brabant de rekening opmaken op basis van een geschatte meterstand door de netwerkbeheerder. Indien Energie in Brabant later via de netbeheerder alsnog goede meterstanden ontvangt, dan zullen wij de rekening binnen 28 dagen aanpassen. In de gespecificeerde rekening worden alle door u betaalde voorschotbedragen verwerkt. De eventueel nog openstaande voorschotnota’s hoeven dus niet meer betaald te worden.
Wanneer wordt mijn voorschot geïncasseerd?
Op elke 25e van de maand wordt dit geïncasseerd.
Wat gebeurt er als ik niet op tijd betaal?
Vanzelfsprekend moet u de rekeningen van Energie in Brabant binnen de betaaltermijn betalen. Wanneer dit niet gebeurd, ontvangt u van ons een betalingsherinnering met het verzoek om zo snel mogelijk te betalen. Heeft u na de vervaldatum nog niet betaald, zullen wij u een aanmaning sturen. De eerste keer brengen wij u geen aanmaningskosten in rekening. Mochten wij echter meerdere malen een aanmaning moeten versturen, zullen wij u voor iedere (volgende) aanmaning een bedrag van € 7,50 aan aanmaningskosten in rekening brengen.
Wat gebeurt er als ik niet betaal?
Wanneer u uw rekeningen niet betaalt, heeft Energie in Brabant het recht om u niet langer te blijven leveren. Energie in Brabant zal uiteraard eerst diverse pogingen doen om u tot betalen te bewegen door het sturen van een herinnering en een aanmaning. Daarnaast zullen wij u proberen telefonisch te benaderen. Komen wij dan niet tot een overeenstemming, of lukt het niet om contact met u op te nemen, zullen wij de levering aan u staken en een deurwaarder inschakelen.
Kan ik een betalingsregeling treffen?
Wanneer u bijvoorbeeld een hoge jaarafrekening echt niet direct kunt betalen, dan is het verstandig om ons dit zo spoedig mogelijk na ontvangst van de rekening schriftelijk/ telefonisch te laten weten. Het is bij ons namelijk wel mogelijk om hoge rekeningen vanaf € 150,- gespreid te betalen. U voorkomt hiermee dat wij u aanmaningen zullen gaan sturen en uw schuld almaar groter wordt. Energie in Brabant is echter niet verplicht om een betalingsregeling met u te treffen. Het moet wel een oplossing zijn voor het betaalprobleem en u moet in staat zijn uw schuld door middel van maximaal drie betalingstermijnen te voldoen. Ook uw andere rekeningen, bijvoorbeeld de maandelijkse voorschotnota’s, dient u op tijd te blijven betalen.
Wat kan ik doen als mijn rekening niet klopt?
Wanneer u meent dat de rekening niet juist is, moet u binnen de betaaltermijn schriftelijk en gemotiveerd uw bezwaren aan Energie in Brabant kenbaar maken. Dit kan per post of e-mail. Alleen dan zult u het recht hebben om uw betalingsverplichting uit te stellen totdat Energie in Brabant zich over uw bezwaren heeft uitgesproken. Wanneer wij uw bezwaren ongegrond vinden en u meent dat dit ten onrechte is, kunt u uw geschil uiterlijk drie maanden nadat u door ons schriftelijk op de hoogte bent gesteld, voorleggen aan de Geschillencommissie Energie en Water. De rekening dient u in dit geval wel te betalen. Energie in Brabant zal pas stoppen met het treffen van incasso maatregelen op het moment dat wij van het secretariaat van de Geschillencommissie hebben vernomen dat u het geschil aan de Geschillencommissie hebt voorgelegd. Wanneer de Geschillencommissie uw bezwaren wel gegrond verklaart, zal Energie in Brabant u het teveel betaalde terugbetalen.
Ik krijg geld terug en toch gaat mijn voorschot omhoog, hoe kan dat?
Bij het bepalen van uw nieuwe termijnbedrag wordt rekening gehouden met verschillende factoren. Uitgangspunt blijft uw jaarverbruik. Stijgingen van de energieprijzen en de Energiebelasting zijn echter ook van invloed op de hoogte van het termijnbedrag. Door de mogelijke kostenverhogingen alvast in uw termijnbedrag te verrekenen, komt u aan het eind van het jaar niet voor onaangename verrassingen te staan.
Ik krijg geld terug van mijn jaarnota, wanneer ontvang ik dit bedrag?
Energie in Brabant maakt haar betalingen maandelijks over. Indien u een tegoed heeft, zal dit dus circa binnen 1 maand op uw rekening staan. Mocht u deze gelden dringend nodig hebben, neem dan even telefonisch contact met ons op, of stuur een mail naar onze klantenservice (klantenservice@energieinbrabant.nl).